Ajudar els alumnes en la seva formació integral per tal que arribin a ser persones preparades humanament i intel·lectual. Mantenir un ambient d’escola que afavoreixi l’equilibri emocional de l’alumne i li permeti anar-se formant en:
L’escola treballa de forma explícita aquests valors i habilitats en totes les àrees d’aprenentatge, com a part bàsica del procés de socialització dels infants.
De 1r a 6è nivells (6-12 anys), tots els cursos concertats per la Generalitat de Catalunya, a l’Escola Peter Pan de Sarrià
De 1r a 4t nivells (13-16 anys), tres línies per curs, tots els nivells concertats per la Generalitat de Catalunya, a Els Arcs – Escola de Secundària
Conveni de col·laboració amb la Institució Cultural del CIC
Anglès a Educació Infantil (1 a 5 anys):
– Mitja jornada escolar en llengua anglesa
– Mètode d’aprenentatge de lectoescriptura “Synthetic Phonics”
– Mestres de parla anglesa amb preparació i experiència contrastades
– Auxiliars de conversa nadius a P4 i P5
Anglès a Educació Primària (6 a 12 anys):
– Tres àrees d’aprenentatge en anglès
– Exàmens d’anglès oral, Graded Examinations in Spoken English del Trinity College per als alumnes de Primària, amb excel·lents resultats
– Auxiliars de conversa nadius (CAPS, Conversation Assistant Programme for Schools) dins l’horari lectiu per a tots els nivells
– Altres activitats en llengua anglesa: extraescolars, casals, Summer Camp…
Anglès a Educació Secundària (12 a 16 anys)
Continuïtat del projecte d’anglès a la nostra Escola de Secundària a càrrec de mestres especialitzats de l’escola d’idiomes de la Institució Cultural del CIC.
Que els alumnes coneguin la llengua, la història i la cultura catalanes.
Que en acabar l’Educació Primària s’expressin també amb correcció, oralment i per escrit, en llengua castellana.
Que adquireixin una sòlida competència comunicativa en llengua anglesa.
L’Escola Peter Pan va ser fundada per Júlia Castells Girona, l’any 1960, amb la finalitat de crear una escola diferent de les que hi havia en aquell moment i inspirada en les tendències psicopedagògiques més avançades.
La Srta. Júlia va fundar l’Escola partint de les experiències de l’Escola Nova de principis de segle, de pedagogs com Montessori, Freinet, Decroly i Piaget i sobretot de Pere Vergés, fundador de l’Escola del Mar. Va aprendre molt al seu costat i quan va pensar a crear la seva pròpia escola va voler que s’hi assemblés en alguns aspectes: treball a l’aire lliure, organització social, importància dels càrrecs, sentit de la responsabilitat, biblioteca, música i una especial atenció a l’educació dels valors.
El setembre de 1960 l’Escola Peter Pan va obrir les portes del seu Parvulari a la planta baixa d’una torre al carrer Santíssima Trinitat del Mont. Només hi havia set alumnes; a finals de curs ja n’eren trenta. Ben aviat va disposar de tot l’edifici amb un espaiós jardí.
A poc a poc l’escola es va anar fent gran i va necessitar més espai. L’any 1970 ja hi havia Parvulari, Primària i Batxillerat.
En aquell moment s’implanta l’EGB i els alumnes més grans -de 12 a 14 anys- es traslladen a una altra torre al carrer Anglí, 86, també a Sarrià. El nom oficial de l’escola passa a ser Escola Peter Pan – Estudis Anglí. Carme Sánchez n’assumeix la coordinació pedagògica.
Al cap de pocs anys i en una nova reestructuració de l’escola, els alumnes de Preescolar i Cicle Inicial d’EGB passen al carrer Anglí i la resta d’alumnes d’EGB s’ubiquen en una torre gran i molt pròxima, al carrer Immaculada, 4.
L’any 1980 l’Escola inaugura un nou Parvulari al carrer Berlín, 26, al barri de Les Corts, conscient de la importància dels primers anys de la vida dels infants i de com se’ls pot ajudar a fer una bona adaptació escolar. Els alumnes del Parvulari cursen EGB a l’escola de Sarrià.
L’any 1995 l’aplicació de la LOGSE va comportar nous canvis en l’estructura del sistema educatiu. Es va suprimir l’EGB i l’escolaritat va quedar organitzada en tres etapes: Ed. Infantil, Ed. Primària i Ed. Secundària. Per tal de donar continuïtat als estudis dels nostres alumnes en acabar la Primària, les escoles Lys, Nausica, Reina Elisenda i Peter Pan, juntament amb Bellesguard i Ribot en els inicis, escoles amb un ideari i una forma de treballar molt similars, es van unir per crear una Escola de Secundària conjunta, l’Escola Els Arcs, amb un conveni de col·laboració amb la Institució Cultural del CIC, que ens permet oferir també els ensenyaments post obligatoris.
Actualment l’Escola Els Arcs és una fundació, Fundació ELS ARCS i està integrada per les escoles Lys, Nausica i Peter Pan. És la nostra Escola de Secundària i els alumnes d’aquestes Primàries tenen la continuïtat assegurada dins d’una línea de coherència pedagògica i de qualitat humana.
A partir del juliol de 2015 l’Escola Peter Pan passa, també, a ser una fundació, Fundació Júlia Castells, nom de qui en va ser fundadora i directora, durant molts anys i a qui vam voler dedicar un reconeixement totalment merescut.
Al llarg dels anys, l’escola ha anat canviant i s’ha adaptat a les exigències dels temps, però s’ha mantingut fidel als principis que la van impulsar: una escola personalitzada, participativa, amb un treball rigorós i creatiu i una bona relació afectiva que respecta la personalitat de l’infant i l’ajuda a créixer.
L’estiu de 2011 va tenir lloc el sopar d’aniversari que va cloure les celebracions dels 50 anys de la nostra escola. Fou una trobada multitudinària i entranyable en la qual va haver-hi moments per a l’alegria del retrobament i per a la nostàlgia dels bons records. En acabar, els participants expressaven la seva sensació de que la nostra escola, a més del seu intrínsec projecte acadèmic, representa un espai plural de creixement de persones ben arrelat al passat i amb una bona projecció de futur.Des d’aquest enllaç: Galeria fotogràfica Sopar antics alumnes o fent clic damunt de la fotografia podeu veure una acurada selecció de fotografies de la festa, a càrrec d’un dels nostres antics alumnes.
El dijous dia 7 de juliol va tenir lloc el sopar d’aniversari que va cloure les celebracions dels 50 anys de la nostra escola. Fou una trobada multitudinària i entranyable en la qual va haver-hi moments per a l’alegria del retrobament i per a la nostàlgia dels bons records. En acabar, els participants expressaven la seva sensació de que la nostra escola, a més del seu intrínsec projecte acadèmic, representa un espai plural de creixement de persones ben arrelat al passat i amb una bona projecció de futur.Des d’aquest enllaç: Galeria fotogràfica Sopar antics alumnes o fent clic damunt de la fotografia podeu veure una acurada selecció de fotografies de la festa, a càrrec d’un dels nostres antics alumnes.
El dissabte 14 de maig de 2011 a la tarda, un auditori ple a vessar va acollir amb expectació i emoció continguda l’acte literari i musical de celebració del 50è aniversari de l’escola.L’acte el va obrir la directora de l’escola, Sra. Carme Sánchez, amb una intervenció d’apunts històrics i reptes de futur que ens va ajudar a entendre d’on venim, on estem i cap a on volem seguir caminant. Seguidament, l’antic professor de l’escola i catedràtic de pedagogia de l’UB, Sr. Miquel Martínez, va emmarcar la tasca educativa del nostre centre en el passat i sobretot en la seva projecció de futur.
Després d’aquestes breus intervencions, i ja fins al final de l’acte, els alumnes van ser els protagonistes. La següent participació fou la dels nens i nenes de 3r i 4t de primària, que van pujar a l’escenari per cantar, dolçament i afinada, una cançó d’aniversari que ens va fer posar la pell de gallina.
Abans d’iniciar-se els Jocs Florals 2011, la regidora del districte de Sarrià – Sant Gervasi, Sra. Sara Jaurrieta, va felicitar l’escola en representació de la ciutat de Barcelona i ens va regalar un record commemoratiu, gentilesa del consistori.
Els següents trenta minuts foren exclusius i segurament difícils d’oblidar per als alumnes premiats en el certamen de poesia dels Jocs Florals. Els noms de divuit nens i nenes, tres de cada curs, van ser anunciats, els guardonats van pujar a l’escenari, van llegir la seva poesia davant de tothom i van rebre un obsequi floral enmig de forts aplaudiments.
Posteriorment, una desena d’alumnes de diversos cursos van llegir els pensaments seleccionats, en català i en anglès, despertant les rialles i les emocions dels centenars de familiars i amics que els van escoltar amb atenció. Aquests nois i noies també van rebre el seu obsequi.
Immediatament, l’auditori es va preparar per a la traca final. Mentre el públic visionava en una pantalla gegant uns breus vídeo-resums dels actes realitzats aquest curs de celebració del nostre 50è aniversari, vint-i-cinc joves instrumentistes d’Aula de Música 7 ocupaven l’escenari i cent cinquanta alumnes de primària de la nostra escola es col·locaven darrere seu en una graderia muntada per a l’ocasió.La cantata “Bastim una nova ciutat” va omplir d’emoció l’auditori. Les parts instrumentals, els diàlegs dels solistes amb el cor, la lluminositat d’una interpretació afinada i sentida, va provocar una sincera ovació dels espectadors.
L’acte no podia acabar millor: els nens, els protagonistes, rebent les felicitacions dels seus pares, familiars i professors, per haver-los ofert, fruit del seu treball i del seu esforç, una tarda inoblidable.
El diumenge dia 27 de novembre de 2011 va tenir lloc una nova jornada commemorativa. Al mateix temps que celebràvem els 50 anys de la nostra escola també celebràvem els 25 anys de la fundació de l’Escola d’Escacs de Barcelona. Aquestes dues entitats els darrers temps hem compartit objectius educatius i una ferma voluntat de col·laboració.
Al torneig d’escacs que es va celebrar al Museu Picasso hi varen acudir, a més dels alumnes de les dues entitats organitzadores, alumnes de les escoles Nausica i Reina Elisenda. La jornada fou un èxit i la valoració dels participants molt positiva.
Els seus familiars i amics els van veure dansant, cantant, recitant poesies, etc. La festa va acabar amb un espectacle de titelles i una xocolatada per a tothom.
Des d’aquest enllaç podeu descàrrega el vídeo-resum de la festa: Vídeo 50 primaveres
Els alumnes actuals ens van oferir un conjunt d’actuacions: escenificacions, cançons, etc, basades en les festes de Nadal celebrades els darrers anys. Vídeos històrics, amb imatges d’alumnes d’aleshores, introduïen totes les actuacions dels alumnes actuals. El colofó final fou la cançó “Alegria!” interpretada per alumnes i pares, en un emotiu final.
Descàrrega el vídeo-resum de la Festa fent clic aquí: Vídeo 50 nadals